معهد دعم اتش فى اى بى اس لحلول الويب - Powered by vBulletin


 
 
صفحة 1 من 2 12 الأخيرةالأخيرة
النتائج 1 إلى 10 من 11

الموضوع: سلسلة تعليميه في لغة البيرل

  1. #1
    عضو جديد


    تاريخ التسجيل: Jun 2011
    رقم العضوية: 7
    المشاركات: 2,181
    HVIPS5 غير متواجد حالياً

    سلسلة تعليميه في لغة البيرل


    سلسلة تعليميه في لغة البيرل
    سلسلة تعليميه في لغة البيرل
    سلسلة تعليميه في لغة البيرل

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاتة

    اهلا بكم جميعا باذن الله سوف ابدا دورة البيرل من البداية باذن الله

    اولا احب اشكر الى كل من يساهم في هذا القسم وخاصة اخي ( بن العيد ومروان ) الله يجزاهم خير


    -------------------------------------------------------


    الاسـاسيــات:

    سوف نبدا باول امر يبدا به اي مبرمج وهو امر الكتابة على الشاشه ( الطباعه ) و الجمله الشهيره Hello World لكن هنغيرها ونكتب
    Hello Perl :PP

    شوف المثال ده

    كود:
       print " Hello Perl im new :)";
    اكيد كلنا لدينا تساؤلات الان ..اولهم ما هو المكتوب في السطر الاول نقره لتكبير أو تصغير الصورة ونقرتين لعرض الصورة في صفحة مستقلة بحجمها الطبيعي
    الجواب هيكون ان اول سطر هذا هو امر الطباعه على الشاشه وهو Print

    ده كان اول مثال لينا مع البيرل نقره لتكبير أو تصغير الصورة ونقرتين لعرض الصورة في صفحة مستقلة بحجمها الطبيعي

    هنتعرف دلوقتي على طريقتين لكتابة التعليقات
    طيب ايه هي التعليقات : التعليقات هي بعض الملحوظات توضع بجانب الكود لتوضيحه والتي عملها الوحيد التوضيح فهي لا تؤثر على عمل كودك
    طيب ازاي نكتبها في البيرل ... في طريقتين
    الاولى وهي المنتشره


    شوف

    كود:
    print " Hi this is a comment "; # ... this a comment example
    حيث ان الرمز # هو المسئول عن التعليقات
    الطريقة التانيه واللي هي
    كود:
     =about
      Author : Hazem mofeed 
      =cut
      print " hi ";
    انتهى الدرس الاول ..

    في امان الله
    اخوكم

    سلسلة تعليميه في لغة البيرل
    سلسلة تعليميه في لغة البيرل
    سلسلة تعليميه في لغة البيرل

  2. #2
    عضو جديد


    تاريخ التسجيل: Jun 2011
    رقم العضوية: 7
    المشاركات: 2,181
    HVIPS5 غير متواجد حالياً

    رد: سلسلة تعليميه في لغة البيرل


    بسم الله الرحمن الرحيم
    السلام عليكم

    نكمل دلوقتي مع بعض الدرس الثاني : والذي سيتحدث عن

    الــــــمـــــــتــــــــ غيـــــــــرات في البيرل : -

    تعريف المتغيرات :

    هو حجز مكان محدد في الذاكرة نستطيع تسميته وتحديد نوعه

    انواع المتغيرات : -

    1- اعداد صحيحه ( Integer )
    2- اعداد حقيقيه (float)
    3- نصوص ( string )

    نستطيع ان نعرف المتغير في البيرل عن طريق الرمز الاتي ( $ ) ثم يتبعه اسم المتغير ثم قيمة المتغير
    انظر الى مثال وهمي

    كود:
    $varible=value; # $name=value......

    انظر الى هذا المثال على الاعداد الصحيحه والحقيقيه والنصوص


    كود:
    $integer=55;
     $float=1.5;
     $string=" Hazem mofeed ";
     
     print $integer;
     print "\n";
     print $float;
     print "\n";
     print $string;

    والنتيجهنقره لتكبير أو تصغير الصورة ونقرتين لعرض الصورة في صفحة مستقلة بحجمها الطبيعي


    كود:
     55
     1.5
     Hazem mofeed

    سنشرح الان العمليات الحسابيه في البيرل

    اشارات العمليات الحسابيه :
    * : ضرب
    / : قسمة
    - : طرح
    + : جمع

    انظر الى هذا المثال


    كود:
    $num=55+99;
    $num2=5*2;
    
    print $num;
    print "\n";
    print $num2;

    انتهى درسنا عن المتغيرات

    في امان الله اخوكم حازم





  3. #3
    عضو جديد


    تاريخ التسجيل: Jun 2011
    رقم العضوية: 7
    المشاركات: 2,181
    HVIPS5 غير متواجد حالياً

    رد: سلسلة تعليميه في لغة البيرل


    الدرس الثالث

    السلام عليكم

    هنا ساضيف بعض الاضافات البسيطه : -

    بعض الاوامر

    كود:
    \n = سطر جديد
    \t = ازاحه 8 فراغات

    وهناك كثير لكن سنحتاج هذان .. نقره لتكبير أو تصغير الصورة ونقرتين لعرض الصورة في صفحة مستقلة بحجمها الطبيعي

    وهضيف ايضا عملية دمج متغيرين في متغير واحد

    انظر المثال الاتي


    كود:
    $test="hello";
    $test2="World";
    $mix=$test." ".$test2;
    print $mix;
    حاول تشغل مخك وتفهمها نقره لتكبير أو تصغير الصورة ونقرتين لعرض الصورة في صفحة مستقلة بحجمها الطبيعي

    انتهى .
    اخوكم حازم
    في امان الله


  4. #4
    عضو جديد


    تاريخ التسجيل: Jun 2011
    رقم العضوية: 7
    المشاركات: 2,181
    HVIPS5 غير متواجد حالياً

    رد: سلسلة تعليميه في لغة البيرل


    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

    الدرس الرابع

    درسنا اليوم هو عن المصفوفات : Arrays
    *********************
    ما وظيفة المصفوفات : ؟
    وظيفتها تعريف اكثر من متغير

    نقوم بتعريف المصفوفات عن طريق الرمز ( @ ) ونضع المتغيرات
    انظر المثال الاتي


    كود:
    @num=(1,2,3,4);
       print " $num[3]";

    طبعا احنا هنطبع المتغير رقم 3 واللي هو ( 4 ) ومن هنا نعرف ان البيرل بتبدا الفهرسه من الصفر

    كود:
    0 1 2 3 4 5 6 ...

    طيب يبقى النتيجه في المثال اللي فوق كم نقره لتكبير أو تصغير الصورة ونقرتين لعرض الصورة في صفحة مستقلة بحجمها الطبيعي ..

    طريقة اخرى للفهرسه

    انظر المثال الاتي

    كود:
       @num=(1,2,3,4);
       print "@num[2..4]";

    دلوقتي هنبدا ندرس بعض الدوال اللي بنستخدمها في المصفوفات

    اول دالة الدالة Join

    ودي بتستخدم لطباعة كل عناصر المصفوفه
    مثال


    كود:
    @hi=("Hi","Egypt");
     print join(" ",@hi);


    لاحظ ال " " .. في مسافه علشان تفصل بين Hi و Egypt

    دالة ( push )

    واللي بنقدر نضيف من خلالها عنصر الى اخر المصفوفه على سبيل المثال

    كود:
    @flags=("Egypt","Saudi Arabia","Jordan");
    push(@flags,"Yaman");
    print join(' ',@flags);

    وهنلاحظ الفرق في اول امر طباعة من التاني
    لان الاول كان هيطبع المصفوفه وهي بتحتوي على ثلاث دول فقط
    انما تاني امر طباعه هيطبع 4 دول
    وطبعا علشان احنا ضفنا الدولة الرابعه للمصفوفه بالدالة push وهيكون العنصر اللي اضفناه في اخر المصفوفه

    الدالة pop

    والدالة دي بتقوم بازالة اخر عنصر في المصفوفه
    مثال

    كود:
    @flags=("Egypt","Saudi Arabia","Jordan");
    pop(@flags);
    print join(' ',@flags);

    الدالة unshift

    الداله دي بتقوم باضافة عنصر بس من اول المصفوفه مش من الاخر زي push
    مثال

    كود:
    @flags=("Egypt","Saudi Arabia","Jordan");
    unshift(@flags,"Yaman");
    print join(' ',@flags);

    الدالة Shift

    الداله دي بتقوم بازالة عنصر من اول المصفوفه
    مثال

    كود:
    @flags=("Egypt","Saudi Arabia","Jordan");
    shift(@flags);
    print join(' ',@flags);


    انتهى درسنا عن المصفوفات
    يارب يكون عجبكم استنوني في الدرس القادم
    اخوكم حازم
    في امان الله






  5. #5
    عضو جديد


    تاريخ التسجيل: Jun 2011
    رقم العضوية: 7
    المشاركات: 2,181
    HVIPS5 غير متواجد حالياً

    رد: سلسلة تعليميه في لغة البيرل


    السلام عليكم ورحمه الله وبركاته

    الدرس الخامس

    بسم الله الرحمن الرحيم
    السلام عليكم ورحمة الله وبركاتة

    اهلا بكم باذن الله هشرح نوع تاني من المصفوفات واللي هو الهاش

    طيب هتسالني ايه الفرق بين
    المصفوفات والهاشات

    الهاشات بتمكننا باننا نفهرس بالنصوص مش زي المصفوفات بتسمح لنا باننا نفهرس بالارقام $flags[3] مثلا

    طيب دلوقت الهاشات علشان نعرفها نضيف العلامه دي ( % )
    نقره لتكبير أو تصغير الصورة ونقرتين لعرض الصورة في صفحة مستقلة بحجمها الطبيعي

    نشوف المثال ده


    كود:
    %power=("Alaa","C++\n",
                    "Hatem","Python\n",
                    "anything","55\n");
    
    print $power{"Alaa"};
    print $power{"Hatem"};
    print $power{"anything"};

    لو نلاحظ هنلاقي اننا عرفنا الهاشات ب % وعرفنا كل واحد من الاشخاص دي واللغه اللي بيحبها يعني Alaa القيمه بتاعته C++ ... وهكذا

    ونطبعها عادي ونلاحظ ان القوسين {} مش قوسين عاديين نقره لتكبير أو تصغير الصورة ونقرتين لعرض الصورة في صفحة مستقلة بحجمها الطبيعي

    ممكن تستبدل ال ( , ) ب =>



    شوف كدا

    كود:
    %power=("Alaa"=>"C++\n",
                    "Hatem"=>"Python\n",
                    "anything"=>"55\n");
    
    print $power{"Alaa"};
    print $power{"Hatem"};
    print $power{"anything"};
    اختار اللي اريحلك نقره لتكبير أو تصغير الصورة ونقرتين لعرض الصورة في صفحة مستقلة بحجمها الطبيعي

    انتهى درسنا عن الهاشات

    اخوكم حازم مفيد
    في امان الله


  6. #6
    عضو جديد


    تاريخ التسجيل: Jun 2011
    رقم العضوية: 7
    المشاركات: 2,181
    HVIPS5 غير متواجد حالياً

    رد: سلسلة تعليميه في لغة البيرل


    الدرس السادس

    السلام عليكم

    درسنا هيكون عن شوية حاجات اساسيه لازم تعرفها + الادخال والاخراج في البيرل + المعاملات المنطقيه

    بسم الله نبدا


    اولا عاوزين نعرف ازاي نكرر اي حاجه يعني ازاي نكرر نص مثلا 5 مرات


    في مؤثر بيقوم بالعمليه دي ورمزه ( x ) حرف الاكس


    نشوف مثال
    كود:
    print " Hi " x 5;
    هنشوف دلوقتي ايه هي المعاملات المنطقيه
    كود:
    or = ||
    and = &&
    لا تساوي = !

    طيب نكمل لموضوعنا الاساسي اللي هو الادخال والاخراج في البيرل

    في الرد ده هضيف طريتين
    STDIN

    انظر المثال


    كود:
    print " Enter Your name : \t ";
      $name=<STDIN>;
      chomp $name;
      print " Your name is : $name";
    اكيد الامر chomp مفهمتش هو بيعمل ايه
    هقولك الامر ده عامل زي الامر Scanf في السي بيخليك تخزن بيانات لحد ماتستدعيها
    وتم استدعائها في السطر الرابع ..

    الطريقة الثانيه باستخدام @ARGV


    كود:
    if(@ARGV !=2) { 
     print "Usage: $0 <name> <number>\n"; 
     exit; 
     } 
     ($name, $number) = @ARGV; 
     print "Hello $name  your number was: $number\n";

    حيث انها تخبر المستخدم بطريقة الاستخدام usage ففي مثالنا اخبارناه بان يدخل بعد مسار الملف
    ومسار الملف = $0 ان يدخل اسمه ثم رقمه
    ومن ثم يطبع له الاثنين ..

    ستفهمها اكتر عندما ناخد الجمل الشرطيه if , els................

    انتهى درسنا

    في امان الله
    اخوكم حازم


  7. #7
    عضو جديد


    تاريخ التسجيل: Jun 2011
    رقم العضوية: 7
    المشاركات: 2,181
    HVIPS5 غير متواجد حالياً

    رد: سلسلة تعليميه في لغة البيرل


    الدرس السابع

    السلام عليكم

    دلوقتي هشرح لكم الثوابت في البيرل

    ماهي الثوابت

    هي قيم لاتتغير ..

    مثال على استخدام الثوابت في البيرل


    كود:
    use constant Author => "Hazem Mofeed";
    
    print " author is : ",Author;

    لتعريف الثوابت استخدمنا use constant
    ومن ثم اعطينا اسم للثابت وقيمه
    Const => value
    بامكاننا وضع اي نوع من البيانات اعداد نصوص وحتى نستطيع عمل مصفوفات ثابته
    انظر المثال الاتي


    كود:
    use constant Author=>('Hazem','Mofeed');
    
    print " The first name : ",(Author)[0];
    print " the second name : ",(Author)[1];
    انشانا مصفوفه ثابته باسم Author وقيمها Hazem , Mofeed
    لاحظ عندما نستدعي مصفوفات ثابته يجب وضع اسم المصفوفه بين قوسين ()
    حيث انك اذا لم تضعها في قوسين اي كذلك

    كود:
    use constant Author=>('Hazem','Mofeed');
    print " The first name : ",Author[0];
    # it's not working ....
    نستطيع ايضا جعل الهاشات مثبته انظر المثال الاتي

    كود:
    use constant member=>[ 'hazem', 'hatem', 'alaa', 'mahmood'];
    print "The third member is ", member->[2];
    اظنك ايقنت ان البيرل لغة سلسه جدا وسهله

    انتهى درسنا الى هنا
    اخوكم حازم مفيد
    في امان الله
    يتبع












  8. #8
    عضو جديد


    تاريخ التسجيل: Jun 2011
    رقم العضوية: 7
    المشاركات: 2,181
    HVIPS5 غير متواجد حالياً

    رد: سلسلة تعليميه في لغة البيرل


    الدرس الثامن

    بسم الله الرحمن الرحيم
    السلام عليكم ورحمة الله وبركاتة

    اهلا بكم الان سنقوم بشرح ادوات الشرط في لغة البيرل .. ( if / else / )

    -* ---------------


    هنبتدي بالادة if

    شوف المثال الاتي

    كود:
     $a="Hi";
      if($a=="Hi")
      {
               print " correct a varible = Hi ";
               }
    لاحظنا اكيد البنيه لاداة الشرط if
    ان لو المتغير a بيساوي النص Hi اذن اطبع correct a varible= Hi
    طيب دلوقت علشان نضيف احتمالات اكثر لكودنا هنستخدم ااداة الشرط else

    نشوف المثال ده


    كود:
     print " (1) hi word \n";
      print " (2) hello word \n";
      $answer=<STDIN>;
      chomp($answer);
      if($answer eq 1)
      {
            print " Hi .. you choose (1) :) ";
       }
      elsif($answer eq 2)
      {
            print " Hello Word .. you choose (2) :)";
            }
            else {
            print "bad choice";
            }

    في المثال السابق طلبنا من المستخدم اختيار احد الخيارين واستخدمنا الاداة if/elsif/else للتحقق من الشرط حيث اذا المتغير answer = الخيار رقم 1 اذن ادخل في هذه البلوك
    ونفذ امر الطباعه التالي وهكذا الى ان نصل الى الامر else والذي يفيدنا اذا ادخل المستخدم خيار غير المتاح او اي نص يطبع له الرساله bad choice

    وهذا مثال شامل على ادوات الشرط
    الة حاسبه بسيطه


    كود:
    print "enter first number \n";
    $first=<STDIN>;
    chomp $first;
    print "enter second number \n";
    $second=<STDIN>;
    chomp $second;
    print "enter the operator \n";
    $op=<STDIN>;
    chomp $op;
    print " \n\n";
    if($op eq "+")
    {
      print $first + $second;
      }
    elsif($op eq "-")
    {
      print $first - $second;
      }
    elsif($op eq "*")
    {
      print $first * $second;
      }
    elsif($op eq "/")
    {
      print $first / $second;
      }
             else { print " Bad Command " };


    انتهى درسنا في ادوات الشرط
    الدرس القادم عن حلقات التكرار .. نقره لتكبير أو تصغير الصورة ونقرتين لعرض الصورة في صفحة مستقلة بحجمها الطبيعي


    في امان الله

    اخوكم حازم


  9. #9
    عضو جديد


    تاريخ التسجيل: Jun 2011
    رقم العضوية: 7
    المشاركات: 2,181
    HVIPS5 غير متواجد حالياً

    رد: سلسلة تعليميه في لغة البيرل


    الدرس التاسع

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

    اهلا بكم من جديد في هذا الدرس سوف اشرح حلقات التكرار في البيرل

    WHILE

    UNTIL
    FOR
    FOREACH


    سناخذ اول حلقه وهي WHILE

    والتي بنيتها الاتي

    كود:
    while(coniation){
     ٍStatement
     }

    يعني اذا تحقق الشرط نفذ البلوك ..
    انظر هذا المثال

    كود:
    $ahly=1;
    while($ahly<=10){
     print "Name :::  ".$ahly."\n";
     $ahly++;
     }

    حيث ان الناتج سيكرر الجمله AHLY مع ال $ahly

    طيب نشوف Until

    دي بقى عكس while فدي لو الشرط مش صحيح يعني False يدخل في البلوك وينفذه ولو كان true مينفذش
    شوف مثال

    كود:
    $ahly=1;
    until($ahly !=1){
     print "AHLY :::  ".$ahly."\n";
     $ahly++;
     }

    طبعا الكود هيشتغل علشان انا حطيت != علشان اخلي الشرط خطا علشان تتنفذ الجمله until زي ماقولت فوق انها بتنفذ البلوك لما بيكون false

    هنشوف دلوقت For
    بتتكون من
    القيمه الابتدائيه ; الشرط ; القيمه الجديده
    حيث انه ياخذ القيمه التي توجد في المتغير تبع القيمه الابتدائية ويدخل على الشرط ومن ثم ينفذ البلوك
    نشوف مثال


    كود:
    for($i=1;$i<=10;$i++){
               print " Success  : ".$i."\n";
               }

    تمام الان هنشوف foreach
    دي زي for بس دي بتقدر تدخل بين المصفوفات
    نشوف مثال


    كود:
    @hi=("Hello","world");
    foreach  (@hi){
    print "hi array val is  :".$_."\n";
    }

    حيث ان $_ هو المتغير الافتراضي في لغة البيرل..

    انتهى درسنا ..
    انتظروا البقيه

    اخوكم حازم

    في امان الله


  10. #10
    عضو جديد


    تاريخ التسجيل: Jun 2011
    رقم العضوية: 7
    المشاركات: 2,181
    HVIPS5 غير متواجد حالياً

    رد: سلسلة تعليميه في لغة البيرل


    الدرس العاشر

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاتة

    في هذا الدرس يعتبر ان وصلت الى مستوى المتوسط في لغة بيرل نقره لتكبير أو تصغير الصورة ونقرتين لعرض الصورة في صفحة مستقلة بحجمها الطبيعي

    سنشرح في هذا الدرس ال Subroutines


    ماهي ال subroutines


    هي دوال ينشئها المبرمج ويتمكن من استدعائها حينما يشاء ..


    فمثلا اذا اردت ان تقوم باستدعاء كلمة im hazem mofeed


    كل مره في البرنامج براحتك اذا انظر المثال

    كود:
    sub name{
    print " im hazem mofeed ";
    }
    
    # طريقة الاستدعاء
    &name;
    تستطيع برمجة برنامج كامل داخل ال subroutines واستدعائها في برنامجك الاصلي

    نصيحه : عندما تبرمج دوال .. برمجها كانك تبرمج برنامج عادي !!


    ال subroutines لها فوائد كثيرة جدا جدا


    وانت اكتشف فوائدها
    نقره لتكبير أو تصغير الصورة ونقرتين لعرض الصورة في صفحة مستقلة بحجمها الطبيعي
    في امان الله

 
صفحة 1 من 2 12 الأخيرةالأخيرة

ضوابط المشاركة

  • لا تستطيع إضافة مواضيع جديدة
  • لا تستطيع الرد على المواضيع
  • لا تستطيع إرفاق ملفات
  • لا تستطيع تعديل مشاركاتك
  •